Emoji.se/Emojibloggen/Historien bakom emojis

Historien bakom emojis

Emojis har blivit en central del av vår digitala kommunikation, från textmeddelanden till sociala medier. Men hur började detta fenomen, och hur blev dessa små, färgglada symboler en världsomfattande trend? Här dyker vi in i den fascinerande historien bakom emojis.

Ursprunget: Japan

Ordet "emoji" kommer från de japanska orden "e" (bild) och "moji" (tecken). Idén bakom emojis föddes i en tid av teknisk begränsning där snabba, visuella meddelanden behövdes för den växande mobila kommunikationen. Shigetaka Kurita, en ingenjör vid det japanska telekommunikationsföretaget NTT DoCoMo, ville utveckla en enkel och effektiv metod för att uttrycka information i digital form.

Inspirerad av mangateckningar, vädersymboler, kinesiska tecken och även stadens skyltar, skapade Kurita de första emojisymbolerna. Dessa första emojis innehöll bara 176 tecken och var mycket enkla, med en upplösning på 12x12 pixlar. Men trots deras enkelhet fyllde de sitt syfte: att snabbt och effektivt förmedla känslor och information i ett kompakt format.

Övergången till den västerländska världen

Efter deras framgång i Japan började emojis dra uppmärksamhet från internationella teknikföretag. Med den globala spridningen av mobiltelefoner blev behovet av en universell symboluppsättning för digital kommunikation alltmer uppenbart.

När Apple beslutade sig för att lansera iPhone i Japan 2008, inkluderade de stöd för emojis för att möta den lokala marknadens förväntningar. Med iOS 5 blev emojis tillgängliga för iPhone-användare över hela världen, vilket skapade en ny våg av popularitet. Snart följde andra smartphoneplattformar, som Android, efter, vilket cementerade emojis som en global kommunikationsmetod.

Standardisering och globalisering

För att adressera inkonsekvenser i hur emojis representerades över olika plattformar, trädde Unicode Consortium in. Som väktare av den globala textstandardiseringen, blev de ansvariga för att säkerställa att varje emoji representerades på samma sätt, oavsett var den visades.

Med Unicodes inflytande växte emojisets i komplexitet och mångfald. Denna utveckling speglade en global medvetenhet om behovet av representation och inklusivitet. Med tiden har emojis introducerats som representerar olika yrken, flaggor från olika länder, och en större mångfald av mat och djur.

Sammanfattning

Emojis startade som enkel bildkommunikation för mobila användare i Japan, men har vuxit till att bli en komplex digitalt språk som används av människor över hela världen. De återspeglar vår tids kulturella, tekniska och sociala förändringar, och fortsätter att utvecklas som en viktig del av vårt sätt att kommunicera i den digitala eran.


Publicerat 2023-12-01

Skriv en kommentar