Emojis till påsk 2019

Här hittar du emojis förknippade med påsken och påskafton, du kan se hela listan här nedanför och varje emoji är klickbar och leder till en informationssida om just den emojin.

Påsk - kristendomens största högtid

Påsken betraktas allmänt som det kristna kyrkoårets största högtid och firas till minne av Jesus död, lidande på korset och uppståndelse. Det är vid sidan av julhelgen att betrakta som en av årets längre högtider då den innefattar skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdag och annandag påsk.

Högtiden infaller varje år efter den ecklesiastiska fullmånen som inträffar någon gång runt den 21:a mars. I Sverige betyder det i realiteten att högtiden infaller vid lite olika tidpunkter varje år, men alltid någon gång mellan den 22:a mars och 25:e april.

Precis som är fallet med så många andra religiösa högtider så har påsken med tiden kommit att sekulariserats och allt mer blivit en högtid då familj och vänner firar tillsammans utan att tänka särskilt mycket på högtidens rötter. Det är till exempel inte alls ovanligt att man samlas och äter påskbord - i mångt och mycket en slags variant på julbordet.

Till högtidens sekulära symboler hör påskharen (som också den kan sägas ha en motsvarighet i julens tomtar) som sägs leverera påskägg till barn. I praktiken är det många barnfamiljer som har som ritual att någon gång under påskhelgen gömma undan påskägg i kartong fyllda med godis och annat för att låta barnen leta upp dem.