Denna sida innehåller annonslänkar till Partykungen, Bluebox och Buttericks
 

Emojis till Chanukka 2024

Här hittar du emojis förknippade med den judiska högtiden chanukka. Chanukka 2024 börjar på kvällen den 25 december och slutar på kvällen den 2 januaro. Vi har sammanställt en lång lista med enskilda emojis kopplade till chanukka, som du inte får missa. Vi har även gjort det busenkelt att kopiera emojis, det är bara att klicka på antingen en emojikombination eller en emoji, så kommer den att hamna i ditt urklipp och det är sedan bara att klistra in var som helst!

Alla chanukka-emojis

Här nedanför hittar du en stor uppsättning emojis som på ett eller annat sätt kan förknippas med chanukka.

Klicka på en emoji för att kopiera den

🐔
🔥
🥞
🕍
🛢
🇮🇱

Chanukka - den judiska julen

Chanukka, även kallad hanukka och ljusets fest, är en av de allra största judiska högtiderna. Den firas vid nymånen i november/december, och pågår så länge som åtta kvällar. Högtiden firas till minne av återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. av Judas Mackabeus, efter att det hade befriats från de seleukidiska härskarna under mackabéerupproret.

Högtiden förklaras enligt Talmud (judiska efterbibliska skriftsamlingar) med en legend om ett mirakel, där Gud hade sett till att oljan till templets lampor räckte i åtta dagar - vilket var den tid som krävdes för att få fram ny olja. Det är pga. detta som Chanukka pågår i åtta kvällar, varje kväll tänder man ett ljus till minne av detta mirakel. Ljusen tänds på samma sätt som ljusen i adventsljusstaken, dvs. ett den första kvällen, två den andra, osv. till den sista kvällen då alla åtta ljus tänds. Man använder då den särskilda chanukka-staken, menoran: 🕎.

Ibland brukar chanukka benämnas som den judiska motsvarigheten till den kristna julen, vilket beror mycket på att den sammanträffar rent kalendermässigt ganska väl med julen - men även det faktum att många barn i judiska familjer brukar få gåvor under chanukka.