Emoji.se/Emojibloggen/Villkor, licens och copyright för emojis

Villkor, licens och copyright för emojis

Vi får ofta frågor kring hur det fungerar med licens, villkor och copyright för att använda sig av emojis. Vi skall försöka ge ett allmängiltigt svar på denna frågeställning här nedan.

Emojis som visas på Emoji.se är inte bilder

De emojis som visas här på vår sida är faktiskt inte bilder, utan är egentligen bara "texter" (som använder så kallade hexkoder). Vi visar alltså inte några bilder på denna sida, utan de bilder (emojis) som du som besökare ser är den bild som din leverantör av dator/mobil/operativsystem har valt skall representera den givna emojin. Exempelvis används texten 💩 för att få emojin 💩 (bajshög) att visas. Hur själva emojin sedan ser ut beror helt på vilken mobil eller vilket operativsystem du som besökare har. Om du använder en iPhone ser den ut på ett sätt, och om du använder en Android ser den ut på ett annat sätt.

Alla leverantörer har ett eget "emoji-typsnitt"

Orsaken till detta är för att de olika leverantörerna har ett eget "emoji-typsnitt" (eller emoji-font) som de använder för att porträttera de emojier som finns. Unicode (som ansvarar för emojierna) ger bara en specifikation över vad en emoji skall föreställa, sedan är det upp till de som skapar en emoji-font att bestämma hur vardera emoji skall porträtteras i deras emoji-font. Sedan har vardera leverantör egen copyright och egna villkor för de bilder som används i just sin emoji-font. Det är därför copyright-frågan kring själva emoji-bilderna kan vara lite klurig, läs gärna vidare om den här: https://copyrightalliance.org/ca_faq_post/emojis-copyright.


Publicerat 2020-09-10

Skriv en kommentar